Aanslag Charlie Hebdo gefinancierd door sigarettensmokkel

Uitgebreid onderzoek van CAT, het Frans analysecentrum tegen terreur, heeft aangetoond dat niet minder dan 15 terroristische organisaties wereldwijd een belangrijk deel van hun financiering halen uit het smokkelen en namaken van sigaretten. Onder hen de Taliban, Al-Qaeda, Hezbollah, Hamas en het FARC.

Ook Islamitische Staat legt zich toe op de illegale tabakshandel. De aanslag op Charlie Hebdo werd bijvoorbeeld gefinancierd met geld afkomstig van de sigarettensmokkel. Internationaal terreur expert Louise Shelley stelt duidelijk dat het aanpakken van de illegale tabakshandel nodig is om de terreurorganisatie te stoppen: “het afsnijden van de financieringsbronnen van IS in het Midden Oosten kan het risico op aanslagen in Europa verminderen, maar dit is niet voldoende. Om de terreur te stoppen moeten overheden van de aanpak van de illegale handel een prioriteit maken (…). Het zijn deze activiteiten die het gesponsorde terrorisme in Europa mogelijk maken”.


Terreurorganisaties een belangrijk deel van hun inkomsten halen uit de handel in namaaksigaretten

De introductie van neutrale sigarettenpakjes is daarom een verkeerde keuze. Ze zet immers de deur voor namaak en illegale handel nog verder open.